pátek 14. března 2008

Clannad- filmová verze

Rok: 2007
Délka: 93 min

Tomoya Okazaki je světem znuděný třeťák, který všechno pokládá za dost nudné a otravné. Ve škole ho nic nebaví, se spolužáky se nebaví a jeho jediný kamarád, Youhei Sunohara, je stejný flákač jako on sám. Maminka mu zemřela, když byl ještě malý a jeho otec je alkoholem zničený chlápek, nikdy se o Tomoyu moc nestaral a dokonce mu před léty způsobil takové zranění, že Tomoya musel přestat hrát basketball a pravou ruku nezvedne výše jak nad rameno. Když jednou jde Okazaki do školy, zeptá se ho jedna dívka, jestli by spolu mohli jít do kopce do školy, protože nevidí důvod proč by tam měla jít. Nic jí na to řekl, ale ta dívka ho prostě následuje. Další den šla znovu s ním a představila se jako Furukawa Nagisa. Tomoya Nagise řekl, že by si ve škole měla najít něco, kvůli čemu by tam chodila. Nagisu napadne, že by si mohla založit dramaťák. Ovšem školní rada tomu není dvakrát nakloněna a dává jí to dost najevo. Aby si mohla mít vlastní klub, musí mít více jak 3 členy a učitele jako dohled. Chtě nechtě do dramaťáku jsou zataženi Tomoya, Sunohara a učitelka Ibuki-sensei. Nagisa přes všechno vystoupí na školním představení a se svým vystoupením má velký úspěch. Když Tomoya sleduje představení dojde mu, že Nagisa je dívka z jeho snů, která na něj vždycky čekala a smála se. Nagisa má velice slabé srdce, takže maturuje až rok později. Poté začnou s Tomoyou společně žít, vezmou se a jsou velice šťastní, jenže nic netrvá věčně……
Filmová verze se mi hodně líbila. Oproti seriálu je film vážnější, Tomoya zamyšlenější, Nagisa usměvavější a vynechaly spoustu postav. Film uteče jako nic a já se modlím, aby seriál neskončil stejně jako film. Sice první hodinu film byl přesně podle seriálu až na nějaké detaily, které se v seriálu vzaly hopem, ale zbylá půl hodině mě dostala zrážela ze židle a s chutí jsem jí probrečela.
Animace se mi zdálo docela dobrá, i když jsem nemohla uvěřit, že to má být z roku 2007. Hudba … stejná jako v seriálu akorát píseň Dango Daikazoku byla veselejší. Dabing prakticky stejný až na Tomoyu.
Film doporučuji všem a rozhodně těm, kdo neviděli seriálovou verzi, protože Clannad- film si nezaslouží být viděn jen kvůli, tomu, že znáte seriál. Myslím, že kdybych viděla film první, seriál už by se mi tak nelíbil.

Žádné komentáře: